top of page
  • Kirjoittajan kuvaNiina

Minne hiihtolomalla?


Talviloma lähestyy ja katseet suuntautuvat kotipaikkakunnalta hiihtokeskuksiin. Karigasniemessä hiihtolomaa vietetään hipihiljaisissa tunnelmissa. Hulinan ja hössötyksen voi unohtaa sillä loma Lapin perukoilla tarjoaa rauhaa ja lepoa. Joten jos hermoa kiristää ja pitäisi päästä löysäilemään, tule Karigasniemeen!


Täällä ei tarvitse suorittaa ja saat varmuudella nauttia luonnon rauhasta. Ajatuksille ja olemiselle jää tilaa. Saattaapi loma Lapissa vaikuttaa positiivisesti myös unen laatuun, kuulemma täällä nukkuu kuin tukki. Listaamattomien terveysvaikutusten lisäksi ihmismassat täältä puuttuu kokonaan. Karigasniemen kylässä asustaa noin 300 ihmistä. Turvaväli naapuriin on 500 metriä ja kylälle Napaketusta on 2 km.


Meille ovat perheen pienimmät tervetulleita ja karvaiset kaveritkin otetaan ilolla vastaan. Omasta pihasta löytyy nuori karvakorva, joka käy innolla tervehtimään vieraita, jos vain kirsun pituudelle pääsee. Mökeistä löytyy kodin mukavuutta, mutta ne tarjoavat silti mökkielämän tuntua. Tutustu Napaketun mökkeihin kuvagalleriassa.


Perinteinen hiihtäjän loma Lapissa.


Hiihtolomaa Karigasniemessä voi viettää sanan varsinaisessa merkityksessä - sukset jalkaan ja kohti seikkailua. Saat nauttia lumesta ja koskemattomasta luonnosta. Pohjois-Lapin tunturimaisema on vertaansa vailla, siellä sielu lepää.


Maastohiihtoon Karigasniemen maisemissa on oivalliset mahdollisuudet. Inarijoella ja Tenojoella kilometrejä voi suksia jokilaakson upeita maisemia katsellen. Tunturissa kelkkareittejä risteilee useisiin suuntiin. Virallisten reittien puuttuessa täältä puuttuu kelkkakaravaanit. Erittäin hyvällä tuurilla saatat nähdä yhden kelkkailijan reissun aikana. Sitäkin enemmän toki varmasti vastaan tulee poroja, vaikka ne eivät suksijoista juuri välitä. Kokenut suunnistaja voi löytää itsensä Luomusjärveltä, keskeltä Kevon kansallispuistoa. Siinä sitä vasta on kerrottavaa kavereille - Kevolla keskellä talvea.Vaihtoehtoinen talviloma ja Lapin rauhaa


Karigasniemellä voit nauttia lomasta luonnontilaisissa ja jopa koskemattomissa maisemissa. Liukulumikengillä tai lumikengillä on hyvä ottaa uppohangesta niskalenkki ja päättää itse retken suunta.


Esimerkiksi Utsjoen kunnan kolme Ailigasta ovat kokemisen arvoinen yhdistelmä talviloman kruunaamiseksi. Karigasniemen Ailigas nousee 620 metriin. Rinteillä risteilyyn lumikengät ovat oiva apuväline. Tunturin toiselta rinteeltä löytyy myös yleisessä käytössä oleva puinen grillikota, johon on kärrypolulta matkaa noin 3 km. Toki kota jää vähän parhaasta tunturin huiputusreitistä sivuun, mutta se nyt tässä mainittakoon, koska harvemmin sitä mainostetaan. Nuvvuksen Ailigas tervehtii tulijaa suoraan autotien laidalta mutta varsinainen nousureitti sijaitsee tunturin loivemmalla puolella. Ja Utsjoen Ailigaalle huipentuu kaikkien kolmen pyhän tunturin kokemus.Siimat kireäksi hiihtoloman kunniaksi


Pilkkiminen on Lapin järvillä helppoa. Lähin Karigasniemen pilkkijärvi, Pasijärvi, löytyy aivan tien 92 tuntumasta. Lomalainen voi auton jättää auton levikkeelle, joka sijaitsee vain muutama kymmenen metriä poroaidan risteyksen jälkeen etelään mentäessä. Pasijärven rantaan on matkaa alle 100 m. Rannassa on grillikota, jossa voi nauttia retkievästä ja tulistella pilkkimisen ohessa. Pääsy järvelle on helppoa vaikka isommalla porukalla.
Lapin kauneutta lomalla kaipaavalle


Koska Karigasniemi on keskellä Tunturi-Lappia, puurajan yläpuolelle pääsee ihailemaan lumoavaa tunturimaisemaa nopeastikin. Muotkatunturin erämaat ja Paistunturin jylhät maisemat ovat paikallisen mittapuun mukaan kohtuullisen lyhyen matkan päässä. Mutta täällä ei silti tarvitse korpeutua erämaahan kokeakseen tunturien taikaa.


Hiihtolomaa tunturimaisemassa vietävälle lämmittelyyn löytyy useita grillikotia. Aivan Napaketun pihastakin löytyy Lapin kota ja grillikota. Mökissä on takka, joten jos vilu tai viima menee luihin ja ytimiin, voi herkut lämmitellä oman mökin tuvassa.


Helmikuu on myös oiva aika bongata revontulia. Illat ovat vielä pitkät ja pimeät. Valosaastetta Karigasniemen pikkuruisessa kylässä on vähän. Katkaisevat mokomat tievalotkin jo klo 23, joten taivaan tulien tiirailuun on oivat olosuhteet. Usein reposet taivaalla viihtyvätkin. Ne voi nähdä jo mökin ovelta, mutta erityisen hyviksi bongauspaikoiksi olemme havainneet joen jään ja rinteen korkeimmalla kohdalla sijaitsevan grillikodan terassin.


Napaketun talviasuttavat mökit ovat peittyneet jo lumikerrokseen ja odottavat hiljaisuuden keskellä asukkaitaan. Jos siis kaipaat lepoa ja rauhaa, tervetuloa Napakettuun!


78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page