top of page
  • Kirjoittajan kuvaNiina

Milloin on ruskan aika?

Ruskan alkaminen ja loppuminen ovat aivan tuulenhaltijoiden hallussa. Syyskuu on Lapissa tyypillinen aika nauttia väriloistosta, kun taas Tampereen seutuvilla ruskaa saa odotella lokakuuhun asti.

Ruska Utsjoella

Ruska-aika Lapissa ei ole kalenteriin ajoitettu tapahtuma, joka tulee kellon tarkkuudella joka vuosi. Kirpakat pakkasyöt nostattavat ruskan nopeastikin, toisinaan tunturinrinteet lipuvat niin hiljaa kohti keltaisen ja punaisen värisävyjä, että hätäisin ehdi odotella. Siksi väriloiston tarkkaa ajankohtaa on mahdoton ennustaa täydellä varmuudella. Eroja on myös paikkakuntakohtaisesti.


Ruska alkaa Utsjoella syyskuussa


Utsjoen Karigasniemellä ruska ajoittuu syyskuun puoliväliin, mutta ruskaa ei pysty varmuudella ennustamaan eikä sillä ole aikataulua - se tulee ja menee milloin haluaa. Viimeisen muutaman vuoden aikana puut ja tunturit ovat pukeutuneet syysväreihin syyskuun toisella viikolla. Vuonna 2019 ensimmäiset merkit olivat ilmassa toisella viikolla ja puut vaihtoivat väriä vain muutamassa päivässä.
Sitä edeltävänä vuotena Karigasniemellä nautimme värikkäistä tunturimaisemista myös syyskuun toisesta viikosta eteenpäin. Maisemat olivat vielä hyvinkin vihreitä syyskuun ensimmäisinä päivinä ja ensimmäisen viikon aikana ruskeat ruskavärit alkoivat hiipiä tunturin juurelle. Vasta toisesta viikosta eteenpäin kunnon keltainen ja oranssi pääsivät ilostuttamaan päiviä.Ruska vaellus kiikarissa?


Kevon luonnonpuisto on aivan Karigasniemen vieressä. Se antaa mahdollisuuden vaellukseen merkityillä reiteillä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Kevon reitti on haastava eikä sovi aloittelijoille. Karigasniemestä järjestetään myös opastettuja päivävaelluksia lähituntureille, jotka soveltuvat myös aloittelijoille. Itsenäiset ja kokeneet vaeltajat voivat myös suunnata esimerkiksi Muotkatunturin maastoon, toki ainoatakaan merkittyä reittiä alueelta ei löydy.

Sää syyskuussa Lapissa


Säänhaltijat saattavat olla hyvinkin ilkikurisia syyskuussa. Päivällä Karigasniemessä on odotettavissa yleensä harmaata keliä ja sadetta. Mutta toisinaan ilma lämpenee ja saamme nauttia lähes hellelukemista. Illalla kuitenkin pakkanen pistää puraisten ja aamusella voi varvut ja heinänkorret olla kuuran peittämät. Ei ole edes täysin poissuljettua, että auton ikkunoita pääsee rapsuttamaan. Tosin tämä tämmöinen säänhaltijoiden ilkikurisuus ei ole mitään uutta. Kesälläkin täytyy varautua helteeseen ja luihin ja ytimiin asti puuskuttavaan viimaan saman viikon aikana.


Majoittuminen Karigasniemessä ruska-aikaan


Kannattaa siis varautua siihen, että Lapissa ei ole lämmintä. Toisaalta jos sää sille päälle sattuu, niin saat nauttia yhtä aikaa kesäsäästä ja ruskan kauniista väreistä.

Karigasniemestä löytyy majoitusta jopa keskellä talvea. Meillä on täällä hotelli, joka tarjoaa ympärivuotista 100 % palvelua. Myös paikallinen Tenorinteen camping on auki syyskuun viimeiselle viikolle. Lomakeskus Napaketusta löydät saunalliset mökit, jotka ovat varustetut kestämään talven kylmää ja viimaa. Mikä sen mukavampaa, kuin livahtaa saunaan maastossa vietetyn päivän päätteeksi ja tekaista illan ruoka omassa, täysin varustellussa keittiössä.


Myös Utsjoelta ja Nuorgamista löytyy useita syyskuussa auki olevia majoitusliikkeitä, joihin voi tutustua Utsjoen kunnan virallisilla Explore Utsjoki -sivuilla.Ruska & Norjan seikkailu


Karigasniemi sijaitsee aivan Norjan rajalla. Tästä pääsee helposti Karajoelle tutustumaan saamelaiskulttuuriin, Lakselvin lentokentälle tai jäämeren äärelle. Nordkapp on myös päivä ajoreissu, 286 km on noin 4-5 h ajomatkaa. Tie Lakselvista eteenpäin on melko kapea ja ajoittain nopeusrajoitus on vain 60 km tunnissa. Maisemat ovat sitäkin paremmat, ja Hånningsvåg ennen Nordkappia jo itsessään tutustumisen arvoinen kaupunki.

347 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page